Cara Pasang Komen Luv Pada Blogspot

Posted on
  • Friday, June 10, 2011
  • by
  • Borong Shop
  • in
  • Labels: ,
  • Bagi pengguna blogger yang berminat untuk tukar komen google kepada Komen Luv bolehlah ikut beberapa step yang aku akan ajar nanti. salah satu kelebihan komen luv adalah korang x perlu nak login dan terus boleh komen,tapi kelemahannya adalah komen2 yang diterima tidak akan keluar kat enjin carian google..korang leh tengok contoh comment luv yang aku pakai skunk nie kt contoh di bawah :



    Oleh kerana prosesnya agak complicated so aku banyak gunakan gmbar untuk memudahkan korang ..Ok sebelum melakukan proses ini pastikan anda telah download full template untuk back up file jika ada sebarang error..Untuk membuatnya korang ikut step2 kat bawah nie dengan jelas :

    1)Pertama sekali korang kena la register kat IntenseDebate
    2)Selepas register korang kena login email untuk confirmation
    3)dah siap confirmation, korang login lak kt web tadi, dah login korang klik kat install intense debate seperti contoh kat bawah :


    4)dah klik korang akan jumpa page camnie plak (isikan dengan url blog anda)


    5)dah settle kita pergi ke page seterusnya,lihat contoh di bawah :


    6)terus klik kat extra dan korang akan jumpa perkataan sites,klik kt sites dan klik url korang..tengok contoh kat bawah nie plak :


    7)lepas klik tue korang akan jumpa nie plak,terus klik kt plugin(lihat contoh di bawah) :


    8)dah klik kt plugin,korang settingla mane yg korang nak ada kt komen tue seperti contoh kt bawah nie :


    9)Da siap setting,korang pergi plak kat layout(untuk setting button comment dan besar saiz gambar untuk komen kat blog anda)lihat contoh di bawah :


    10)Ok,kalau dah siap setting,korang klik plak kat reinstall seperti contoh kt bawah :


    11)Dah klik,korang korang bukak page baru, login kat blog korang,pergi ke design >> edit html >> download full template(template yang korang download nie akan digunakan untuk contoh kat bawah nie) :


    12)Dah selesai upload korang kena la copy kod template yang dah di upgrade untuk masukkan ke template korang,untuk copy korang tengok contoh last nie :


    Selepas copy korang balik semula ke blog dan mcm biasa blog anda  >> design >> edit html dan higlight semua kod template kat blog korang dengan gunakan kekunci ctrl + A dan selepas itu gantikan dengan kod template baru yang sudah siap di upload tadi.

    Pastikan anda preview dahulu dan jika tiada sebarang error maka kilik save template..

    SELAMAT MENCUBA DAN SEMOGA BERJAYA. . . 

    1 comments:

    muhammad isra said...

    setelah membaca artikel ini, ingin rasanya menukar kotak komen yang ada dengan komen luv, kelihatan lebih cantik.

    Salam:
    miniblogger28.com

    Post a Comment

     
    Copyright (c) 2010 Stylish Tutorial by Secret Profile
    Any FAQ ? : Contact Me| Forum| About Me